بسته شدن کلیه چاه ها تنها راه نجات تخت جمشید از رخداد فرونشست و فروچاله است

به گزارش مجله سرگرمی، ایسنا/ براساس آخرین اخبار بدست آمده، بسته شدن کلیه چاه ها تنها راه نجات تخت جمشید از رخداد فرونشست و فروچاله است.

بسته شدن کلیه چاه ها تنها راه نجات تخت جمشید از رخداد فرونشست و فروچاله است

دکتر عزت الله رئیسی، استاد گروه آب شناسی دانشگاه شیراز و پدر علم آب شناسی کشور در نشست مجازی آسیب شناسی بحران فرونشست ها و ماموریت نوآوران و استارت آپ ها با بیان اینکه فرونشست با فروچاله فرق دارد، اضافه نمود: فرونشست به علت برداشت بی رویه آب از لایه های رسی رخ می دهد که در این شرایط آب سطحی که به زمین نفوذ می نماید از لایه های رسی عبور می نماید و آب ذخیره شده در زیر این لایه به اسم ستون لایه خاک عمل خواهد نمود.

وی با بیان اینکه با برداشت آبهای زیر زمینی، ستون لایه خاک برداشته می گردد، اظهار کرد: با برداشت آب، ضخامت لایه رسی کاهش می یابد، از این رو با پدیده فرونشست روبرو می شویم.

رئیسی با بیان اینکه در حال حاضر پدیده فرونشست در کلیه دشت های کشور در حال رخ داد است، ادامه داد: در گذشته ایران با قنات و چشمه اقدام به مدیریت منابع آب می نموده است، ولی امروزه بعلت خشکسالی و برداشت بی رویه آب از ذخایر آبی که سالیان دراز در زمین ذخیره سازی شده است، زمین را از تعادل خارج کردیم.

این استاد گروه آب شناسی دانشگاه شیراز تاکید نمود: زمانی که بشر بر خلاف طبیعت عمل کند، با واکنش های آن روبرو خواهد شد.

رئیسی با بیان اینکه در بسیاری از منطقه ها حتی با وجود عدم احداث چاه فرونشست ایجاد شده، در این باره شرح داد: در دشت هایی که از آب های جاری شده از کوهستان سیراب می شدند، دیگر آبی به دشت وارد نمی گردد، از این رو سطح زمین فرونشست ایجاد شده بدون آنکه چاه آبی در آن منطقه حفر شده باشد.

وی روش اساسی برای مصرف آب در جهان را صرفه جویی در منابع آبی و افزایش عملکرد در واحد بهره برداری از آب دانست و گفت: این روش موثرترین روش برای بهره برداری از آب موجود است، ولی در ایران ما همچنان در پی منابع آب تازه هستیم، به جای آنکه آب موجود را براساس استانداردها استفاده کنیم.

استاد گروه آب شناسی دانشگاه شیراز با اشاره به بعضی از مطالعاتش در حوزه آب و فرونشست گفت: تحقیقات نشان می دهند فرونشست اطراف فرودگاه به میزان ای زیاد است که میدان چاه در آنجا ایجاد شده است که این امر به این علت است که به میزان ای آبهای زیر زمینی در این منطقه برداشت شده که آبهای اطراف هم کشیده می گردد.

وی با اشاره به مطالعات صورت گرفته در تخت جمشید اضافه نمود: در این مطالعات شکافی به طول 300 متر و عرض یک متر و به عمق 100 متر ایجاد شده و در نقش رستم 30 سانتیمتر افت را نشان می دهد و از این رو است که شرایط تخت جمشید نگران کننده است.

رئیسی راه علاج بخشی این میراث فرهنگی در معرض مخاطرات انسان سازی را بسته شدن 2 چاه در حریم شماره 1 و ده ها چاه در حریم شماره 2 اسم کرد.

این محقق حوزه آب شناسی تاکید نمود: اگر جلوی این فرایند گرفته نگردد، در محوطه این اثر باستانی فروچاله ایجاد خواهد شد و این در حالی است که تخت جمشید یک اثر ثبت شده بین المللی است و اگر اتفاقی برای آن رخ دهد، برای حیثیت ایران بد است و باید مطالعات زیادی در این منطقه صورت گیرند.

pariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.

dorezamin.com: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: همگردی
انتشار: 26 آبان 1400 بروزرسانی: 26 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 156913

به "بسته شدن کلیه چاه ها تنها راه نجات تخت جمشید از رخداد فرونشست و فروچاله است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بسته شدن کلیه چاه ها تنها راه نجات تخت جمشید از رخداد فرونشست و فروچاله است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید